Minden, amit a dimmerekről tudni szeretnél (1. rész)

Azok az idők, ahol a fényt csak arra használták, hogy egy teret megvilágítsanak, rég elmúltak. A modern otthonokban már-már elengedhetetlenek a dimmerek és azok a megoldások, amelyekkel a fényt szabályozni lehet. A fényforrások dimmelhetővé tétele ma már nagyon egyszerű, mégis akadnak még kérdések ezzel kapcsolatban:

Milyen égőt válasszak? Mi a különbség dimmelhető és nem dimmelhető között? Mi az a dimmer? Lehetséges egy nem dimmelhető égő dimmelhetővé tétele? Mi van akkor, ha azt egy dimmer kapcsolóhoz kapcsolom? Miért zümmög és pislog az égő? Az alábbiakban olvashatsz pár jótanácsot, információt és választ a kérdéseidre, amivel a dimmelés sikeres lehet.

Dimmelés – Mit jelent, és miért fejlesztették a dimmereket?

A dimmelhetőség azt jelenti, hogy a fényerő szabályozható. A dimmerek elsősorban költséghatékonyság miatt jöttek létre, azaz elsőszámú rendeltetésük a fényforrás áramfogyasztásának csökkentése volt. A LED égők – mint fő fényforrások – megjelenésével ma már nem csak az energiahatékonyság az egyetlen funkciójuk.

Mik azok a dimmerek?

Ahogy a fentiekben is olvashattad, a dimmerek olyan eszközök, amelyekkel szabályozni lehet egy-egy fényforrást. Leggyakrabban ezt a lámpa tápfeszültségének megváltoztatásával érheted el. Így a fény intenzitása mellett a fogyasztásod és a költségeid is csökkenni fognak. Egy másik előnye a  kevesebb izzócsere, ami szintén kevesebb kiadást jelent. Mindezek mellett rengeteg minden szól a dimmerek használata mellett. Kattintsd ide az okos dimmer megtekintéséhez!

Milyen típusú dimmerek léteznek?

A piacon többfajta dimmer is elérhető:

 • Analóg – a fény analóg módon szabályozható, nem pedig digitálisan (bit)
 • Fázis-dimmelés a tápfeszültség megváltoztatásával
 • Belépő él
 • Kilépő él
 • 1–10 VDC-szabályozás
 • Érintés
 • Digitális – a dimmelési jelek bitté alakulnak
 • DALI

Dimmelhető és nem dimmelhető égők

Mielőtt égőket vásárolnál, érdemes elgondolkoznod azon, mire és hogyan fogod használni azokat. A fényerőt szeretnéd velük szabályozni, vagy csak fel- és lekapcsoláshoz szükségesek?

Ha az utóbbi, használhatsz dimmelhető és nem dimmelhető égőt is. Azonban, ha szabályozni szeretnéd a fényt, csakis egy dimmelhető égő működik megfelelően. A Qubino mítoszrombolás céljából tesztelt nem dimmelhető égőket, amelyek egy részéről kiderült, hogy képes a dimmelésre is. Ezt azonban ne vedd készpénznek! Mindig a gyártók leírásaira támaszkodj!

Dimmelhető égők

A tápfeszültség megváltoztatásával a teljesítményt vagy fényerőt változtatjuk meg – ez a dimmelés. A leggyakrabban használt dimmelhető égők:

 • Hagyományos vagy halogén izzók
 • Fluoreszkáló izzók (CFL)
 • LED izzók

Alapvetően a hagyományos és halogén izzók dimmelhetőek. Ez nem mondható el minden kategóriáról. Például a LED és CFL égőknek jóval kisebb dimmelési tartományuk van. Egy minőségi LED vagy CFL égő a teljesítményt 10–15%-ra tudja dimmelni, levinni. Egy izzólámpa 1–2 %-ra is le tud menni.

Ezek alapján a dimmelési tartomány 3 dologtól függ:

 • Elektronikus rendszer (3- vagy 2-vezetékes installáció – nullás vezetékkel vagy anélkül)
 • Égő fajtája (hagyományos, halogén, LED, CFL)
 • Dimmer modul

Dimmer módban a dimmelhető égő működhet dimmerként, vagy be- és kikapcsolási módban normális kapcsolóként. Mindkét használathoz tökéletes választás lehet.

Lépcsős dimmelhető égők

Ma gyakran keresik és használják a háromlépcsős dimmelhető égőket. Többnyire a tartományok 10, 50 és 100%. Az ilyen égők használata valójában nagyon egyszerű: cseréld ki a hagyományos, nem dimmelhető égődet erre, és már készen is vagy! A kapcsolót kapcsold be, ekkor az égő 100%-os fényererjű, de minden további be- vagy kikapcsolásnál ez lecsökken 50, majd 10%-ra. Az égőcsere mellet semmi egyébre nincs szükséged.

 Nem dimmelhető égők

Egy nem dimmelhető égővel a fényerő növelése vagy csökkentése nem ajánlott, nem megengedett vagy nem is elérhető. Ennek ellenére, egy dimmerrel (dimmer vagy be- és kikapcsolási módban) kombinálva, néhány korlátozással használható dimmelésre. Az egyik ilyen korlátozás az, hogy amikor a dimmer dimmer módban van, akkor az égőnek 100%-os tápellátást kell kapnia. Ez gyakorlatilag egyenlő azzal, amikor be- és kikapcsolási módban bekapcsolod.

 Az alábbi két helyzetben ez hasznos lehet:

 • Munkaszüneti nap van, a boltok zárva, és a konyhádban a dimmelhető égő kiég. A csereizzó egy régi, nem dimmelhető égő. Ezzel kicseréled, és a dimmer fényerejét 100%-ra állítod.
 • Otthonod automatizálása mellett döntöttél, de az egész házban nem dimmelhető égők vannak. Nem lenne észszerű jól működő égőket kidobni. Így hát installálhatsz dimmert a szükséges helyekre, és be- és kikapcsolási módban használhatod, míg a nem dimmelhető égő kiég, vagy míg úgy nem döntesz, hogy lecseréled.

Gyakori kérdések a dimmerekről, dimmelhető világításról

Honnan tudom, hogy egy égő dimmelhető-e vagy sem?

Az égő dobozán található jelzéseket kell figyelned. Ha egy áthúzott dimmelési görbét látsz, akkor az az izzó nem dimmelhető.

Kicserélhetem a dimmelhető égőt nem dimmelhető égőre?

Igen, de nagy figyelmet igényel. Azaz, a nem dimmelhető égő csak 100%-os feszültségen tud működni.

Kicserélhetem a nem dimmelhető égőt dimmelhető égőre?

A kicseréléssel nem lesz problémád. Az egyedüli hátrány ezzel az, hogy nem tudod majd kihasználni a dimmelhető égő fő funkcióját – a dimmelést (hacsak nem egy lépcsős dimmelhető égővel cseréled ki). Abban a rendszerben, ahol eredetileg nem dimmelhető égőket használtál, hiányzik az az áramkör, amely képes a dimmelésre.

Tudok dimmelni egy nem dimmelhető égőt?

Ha egy dimmelhető rendszerbe egy nem dimmelhető égőt helyezel, akkor nagy valószínűséggel működni fog akkor, ha a dimmer maximális (100%) teljesítményre van állítva. Egy nem dimmelhető égő dimmelése a dimmer és/vagy az égő idegen működésének számít. Előfordulhat zümmögés és/vagy pislogás.

A dimmerekről és a dimmelésről röviden:

 1. Soha ne köss minimum alatti vagy maximum feletti töltéseket a dimmerhez! Ez veszélyes helyzetekhez vagy meghibásodáshoz vezethet.
 2. Egyszerre ne köss össze különböző típusú égőket vagy vezetőket! Ezek egymástól eltérően működnek, meghibásodásokat és/vagy instabilitást okoznak.
 3. Ha LED vezetőt kapcsolnál a dimmerhez, győződj meg arról, hogy a vezető maga dimmelhető-e! Ha csak a LED fény dimmelhető, az nem jelenti azt, hogy a vezető is az.
 4. Egy dimmert ne szabályozz más dimmerrel! Ekkor legjobb esetben is az egyik meghibásodik.

Most, hogy már többet tudsz a dimmerekről/dimmelésről és a különböző izzótípusokról, vess egy pillantást arra, hogyan tudod nem csak dimmelhetővé, de okossá is tenni fényforrásaidat az okos dimmerrel!

.