IKEA TRÅDFRI + SmartThings, avagy okosotthon olcsón (teszt)?

Az Aeotec Smart Home Hub – ahogy már több cikkükben is leírtuk – egy nagyon sokoldalú és kedvező árú okosotthon-vezérlőközpont. Mivel a Z-Wave kommunikációs protokoll mellet Zigbee-t is támogat (és Thread-et, Bluetooth-ot), felmerül az IKEA által forgalmazott TRÅDFRI eszközök integrálása. Na, de akkor minden ikeás eszközzel működik? Ennyire azért nem egyszerű a helyzet, de több is kompatibilis, és az árcédulákra sem lehet panasz.

Azoknak, akik csak plug-and-play eszközökben gondolkodnak (nem akarnak villanyszerelővel beszereltetni eszközöket), egy kiváló kombináció lehet az Aeotec Smart Home Hub a vele kompatibilis Tradfri eszközzel. Ugyanis az IKEA Tradfri Zigbee-t használ, és nagyon kedvező árakon kínál okos eszközöket. Véleményünk szerint a Tradfri készülékek önmagukban (vezérlőközpont nélkül) nem nevezhetők teljes értékű smarthome megoldásnak, mivel az eszközök közötti összerendelések igen kötöttek. Bár létezik egy Tradfri jeltovábbító egység (ami egy hub), de itt csak a Tradfri és Symfonisk termékeket tudjuk vezérelni, így komplexebb összefüggéseket és szélesebb körű kompatibilitást más gyártókkal nem kapunk. Azonban ha a Tradfri eszközöket integráljuk egy sokoldalú vezérlőközponttal – mint például az Aeotec Smart Home Hub – akkor kinyílik a lehetőségek tárháza. 

No, de lássuk, mik a kompatibilis eszközök: link... Ezen lista alapján teszteltük a hazai IKEA polcain fellelhető termékeket, és osztjuk meg most Veletek az eredményt.

Mozgásérzékelő E1745 (kompatibilis): 

Párosítást követően megjelenik az érzékelő státusza és az elemek töltöttségi szintje. A párosítási gombon kívül van két további gomb aminek csak akkor van jelentősége, ha közvetlenül összerendeljük egy fényforrással, és központi egység nélkül szeretnénk használni. Ha mozgást érzékel a szenzor, akkor egy percig ebben az állapotban várakozik, majd ez után kerül nyugalmi állapotba. Egyéb érzékelőt nem tartalmaz. 

Vezérelhető konnektor E1603 (kompatibilis):

Párosítást követően megjelenik a ki-/bekapcsolási funkció, melyet a központnak köszönhetően akár időzíthetünk vagy tetszőleges logikai vezérléshez rendelhetünk. A gyártói adatok szerint maximum 16A-es árammal terhelhetjük. Fogyasztásmérés funkcióval nem rendelkezik.

LED-es fényforrásokról azt érdemes tudni, hogy állólámpákba, falikarokba, vagy akár mennyezeti lámpákba is elhelyezhetjük őket. Viszont a szokványos kapcsolót, amit eddig használtunk nem szabad kikapcsolni. Ezeknek a fényforrásoknak mindíg tápfeszültség alatt kell lenniük, hogy bármikor, akár távolról fel/le tudja kapcsolni őket a rendszer. Tehát a kikapcsolás vagy automatika, okos távirányító vagy okos eszköz segítségével történik a jövőben. Abban az esetben, ha valaki szeretné megtartani a fali kapcsolós vezérlést, annak javasolt Z-Wave-es vagy Zigbee-s rendszerű elemes fali távirányítóval kiegészíteni a rendszert, és összerendelni a két eszközt a központi egységen keresztül.

LED1836G9 dimmelhető, (kompatibilis):

A fényerősség állítható, de a fényforrás csak fix fényhőmérsékletet tud, így az nem szabályozható. Fényerőssége 806 lumen. Fogyasztásmérés funkcióval nem rendelkezik, tehát ez egy szokványos fehér fényű, dimmelhető LED égő (E27 foglalattal) fényforrás.

LED2003G10 dimmelhető, fehér spektrummal (kompatibilis):

A fényerősség itt is állítható, viszont ennél a terméknél már a fehér fény színhőmérséklete is szabályozhatjuk 2700–4000K között. A tesztelt fényforrások között ez a legerősebb, a maximális fényerősség 1055 lumen. Fogyasztásmérés funkcióval ez az égő sem rendelkezik.

LED1924G9 dimmelhető, színekkel és fehér spektrummal (kompatibilis):

A fényerősség természetesen ennél az égőnél is állítható. Sőt, a fehér fény színhőmérséklete (2700–4000K) mellett a színek teljes spektruma kiválasztható, és a fényerő is szabályozható. Az utoljára használt színeket az app eltárolja, így gyorsan kiválaszthatjuk a listából, vagy szabad skáláról is beállíthatunk bármilyen árnyalatot. A fényerősség az első fényforrással azonos, 806 lumen. Fogyasztásmérés funkcióval sajnos ez a termék sem rendelkezik, viszont minden más tekintetben maximálisan hozza az elvárható szolgáltatásokat.

Távirányítók: E2002, E1743 (jelenleg nem kompatibilisek):

https://tavvezerles.hu/media/cikkek/2021/aeotec/smartthings-ikea/ikea_tradfri_1.jpg

Bár az E1743-as két gombos távirányító szerepel a kompatibilitási listán, ennek ellenére sajnos nem lehetett párosítani a rendszerhez. Így egyenlőre azt javaslom, más márkák távirányítóit használjuk a rendszer vezérléséhez.

Általános tapasztalatok és összegzés: 

Általában kijelenthető, hogy nem a legkidolgozottabb vagy legfinomabb anyagokkal találkozunk a Tradfri termékek esetén, de az árhoz képest azt gondolom teljesen rendben vannak. A patentos hátlapelemek nem lötyögnek, a távirányítók csavaros hátlapúak, jól záródnak. A Fényforrások kinézete egy átlagos LED-es fényforrásnak felel meg. Az eszközöket jellemzi az egyszerűség, a mozgás érzékelő csupán mozgást érzékel, nincs benne pl. fény- vagy hőmérsékletszenzor. A vezérelhető konnektor és a fényforrások is csak az alapvető feladataikat látják el, így fogyasztásmérést nem tartalmaznak. 

Az eszközök 3000–7000 Ft áron vásárolhatók meg, így aki a fentebb kritizált anyaghasználattal kibékül, az egy jó árú megoldást tudhat magáénak. A párosítás azonban nem olyan egyszerű, mint azt más gyártóknál megszokhattuk. Az eszközök szinte csak közvetlenül a vezérlőközpont mellet voltak csak hajlandóak „meglátni” a központot, és előfordult, hogy csak a második vagy harmadik nekifutásra sikerült az összerendelés. Azonban, ha ez megtörtént, utána már stabilan és gyorsan teszik a dolgukat, akár a szomszéd szobában is. Ha valaki most vág bele egy Aeotec Smart Home Hub-bal az otthonokosításba, akkor igen kedvező áron kaphat funkciókat a Tradfri eszközöknek köszönhetően. Viszont nagy valószínűséggel szüksége lesz más gyártók nagyobb tudású eszközeire is, ha otthona komplett felokosítását tervezi. Ehhez az alábbi linkeken találhatsz további Aeotec eszközöket:

Aktuális Aeotec-kínálatunk: link...
Az Aeotec Smart Home Hub termékoldala nálunk: link...
SmartThings alfórumunk (csak regisztrációs kártyával rendelkezők számára érhető el): link... 

.