Így „okosítsd” motoros garázskapud

Napjainkban egyre elterjedtebbek a szekcionált, illetve billenő garázskapuk. Ha valaki egy ilyen vásárlása mellett dönt, biztos vagyok benne, hogy motoros nyitást is kér mellé, amennyiben az nem a csomag része. Az alábbi cikkben egy ilyen kapu vezérlését illesztjük az okosotthon központhoz Aeotec Garage Door Controller segítségével.

Cikkünkben egy Hörmann szekcionált garázskaput és a hozzá tartozó Prolift meghajtást fogunk “okosítani”.
A nyitást/zárást rádiós távvezérlőkkel, valamint vezetékes kapcsolókkal tudjuk működtetni. Utóbbinál a motorház oldalán, fedlap alatt találjuk a vezeték csatlakozókat.

Működése egyszerű: A csatlakozó 2 kábelét kis időre összeérintve (zárjuk az áramkört) tudjuk a motort elindítani, illetve megállítani. Ebben a rendszerben egy csengőkapcsoló látja el az áramkör zárását, amivel bentről tudjuk nyitni, zárni kaput. Erre a csatlakozóra kötjük rá párhuzamosan azt a két kábelt, ami az AEOTEC vezérlőből érkezik.

A csomagban találunk egy billenésérzékelőt, amit a kapu belső felére kell rögzítenünk. Ennek segítségével tudja a központ, hogy a kapu nyitott vagy zárt állapotban van.

A vezérlő áramellátásáról egy 5 voltos tápegység gondoskodik. Miután rögzítettük a vezérlőt, az érzékelőt, kábeleket, párosítjuk az okosotthon-központtal. Példánkban egy VERA Plus központtal mutatjuk be párosítást.

A Vera főmenüben kattintsunk a "Devices", majd az "Add Device" menüre! A listából válasszuk ki a vezérlőt (AEOTEC ZW062):


A következő lépésekben végezzük el a párosítást a képek szerint:

Nevezzük el a készüléket, és készen is vagyunk a telepítéssel!

A továbbiakban a Vera kezelőfelületéről, mobiltelefonról, távvezérlőről vagy egy automatikus program segítségével tudjuk nyitni és zárni a kaput.
Az alábbi videókon a telefonom segítségével nyitom zárom a garázst:

 

.