Ha ajtóstul rontanak a házba – Vision Security Shock and Vibration Sensor

Mi történik, ha a betörő nem bajlódik a zár kinyitásával, és nem a kilincset használva, hanem mondjuk az üveget kitörve jut be a lakásunkba? Ekkor a nyitásérzékelőink nem fognak jelezni, mert az ablak szárnya a helyén marad. Ilyenkor lesz szükségünk a Vision Security Shock and Vibration Sensor-ra, egy intelligens, elemmel működő ütés- és rezgésérzékelőre. Ja, dehogy! Előbb lesz szükségünk rá, hogy felkészüljünk az ilyen jellegű betörésekre!

 

A Z-Wave eszközök között is nagyon sok ajtó- és ablaknyitás-érzékelővel találkozhatunk. A változatos formák és színek mellett vannak akár elrejthetők is, de egy dologban mind megegyeznek. Valamennyi a nyílászáró „szabályos” nyitásakor, tehát a nyíló szárny elmozdítása esetén ad riasztást. Azonban, ha a betörő nem bajlódik a zárral, és nem a kilincset használva, hanem mondjuk az üveget betörve jut be a lakásunkba, a nyitásérzékelőink nem fognak jelezni, mert az ablak vagy az ajtó szárnya nem mozdult el a helyéről, az érzékelők két egymás mellé szerelt (általában mágneses) eleme nem távolodott el egymástól. Természetesen, ilyen esetekre is létezik megoldás; pl. mozgásérzékelők vagy éppen üvegtörésjelzők felszerelése:

 

A Vision Security Shock and Vibration Sensor egy intelligens, elemmel működő ütés- és rezgésérzékelő. Észleli az ablakot vagy ajtót betörni próbáló behatoló által keltett rezgéseket és jelzést küld az okosotthon központunknak. A központunk a jelzés hatására elindítja a riasztási funkcióhoz rendelt eseménysort. Beindítja a szirénát, felkapcsolhatja a villanyokat, üzeneteket küldhet akár a család összes tagjának telefonjára és e-mail fiókjába, stb.

A szenzor érzékenysége manuálisan állítható a hátlapot levéve egy potméter segítségével. Ha a beállított érzékenység mellett rázkódást érzékel, arról az előlapi piros LED is tájékoztat minket. A készülék illetéktelen szétbontását egy szabotázsérzékelő védi. Felszerelése történhet a mellékelt kétoldalú ragasztóval, vagy egy tartó lappal és csavarokkal.

 

 

 

Mivel a szenzor alapterülete csak 4,2×7,4 cm (és mélysége is csak 2,8 cm), viszonylag diszkréten felszerelhető kisebb ajtókra és ablakokra is. Egy 3V-os CR123A elemmel kb. 2 évig képes működni -10 és +60°C közötti hőmérséklet-tartományban, tehát akár kültéren vagy fűtetlen helyiségekben is használható. Ezt a szenzort nem csak ajtókon és ablakokon használhatjuk, hanem természetesen bármin, amely erős rezgése, mozgása vagy éppen felborulása nemkívánatos, riasztást igénylő esemény. Ha pl. valami fontos kerti tárgyat egy komolyabb szél esetleg felboríthat, egy cserepet lefújhat a helyéről, a Shock and Vibration Sensor használatával erről is értesítést kaphatunk azonnal. Vagy rejtsük a bejárati ajtónk két oldalán álló kőoroszlánok aljára, és beindul a riasztás, ha éppen ellopnák házunk ékességeit :)

 

Aktuális kínálatunk a Vision Security-től: link...

.