okosotthon Fibaro Z-Wave okos ház smart home vezérlő központ Nodon Fakro fibaro Zwave vezetéknélküli okos otthon intelligens otthon lakás Fibaro energiatakarékos kényelmes biztonságos iroda Z-wave Fibaro garázs ajtó ablak nyílászáró érzékelő Fibaro szenzor távoli elérés távvezérlés automatikus z-wave

Az intelligens otthont létrehozó és támogató készülékek, eszközök, szenzorok és egyéb megoldások beállításához, használatához szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi tudástárral: a cikkek témákban rendezve gyűjthetőek ki, azon belül ABC sorrendben találhatóak a cikkek címei, amelyekre kattintva megnyitható a teljes cikk.

Egyes cikkek szabadon olvashatóak, a többi csak megfelelő termékregisztráció után válik elérhetővé. Ezeket az ún. „zárt” cikkeket kis lakat ikon Zárt tudástár cikk jelöli, csak bejelentkezés után válnak olvashatóvá, amennyiben beállításra került a jogosultság a regisztrációs kártya kódjával. Ennek hiányában csak a szabadon elérhető cikkek olvashatóak.

Jelenleg nem vagy bejelentkezve.


Ha már regisztráltál a Távvezérlés.hu Fórumában, akkor jelentkezz be az ott is használt login/jelszó-val, ellenkező esetben először regisztrálj a Fórumon itt...

Login: Jelszó: Regisztráció itt »


Tudástár cikkek

Milyen szempontok alapján érdemes vezérlőközpontot választani? [2016-09-26]

Nagyon jó kérdés, még akkor is, ha mi tettük fel magunknak :) Az egyik legnagyobb és vélhetően a leghosszabb távra szóló beruházás az okos rendszerünk központja. A pár tízezer forintos megoldásoktól a több százezer forintos változatokig széles a kínálat. A Távvezérlés.hu-n elsősorban olyan típusokkal foglalkozunk, amelyeket mi jónak tartunk (mivel mi magunk is próbáltuk vagy most is használjuk), illetve emelett könnyen beszerezhetőek beszállítóinknál, jó a gyártói támogatásuk.
Alapvetően két részre osztható a kínálat. Az első megoldás egy szoftver valamilyen ismert operációs rendszerre (Windows, Mac OS X, Linux), amelyhez tetszés szerinti, akár régebbi, kisebb teljesítményű számítógépről, esetleg NAS-ról magunknak kell gondoskodnunk. Természetesen, szükség lesz egy Z-Wave hardverre is, ami általában egy pendrive méretű USB-s Z-Wave interfész. A jobbak többféle operációs rendszerrel is kompatibilisek. Második megoldás a célhardver, amikor valamelyik megbízható gyártó vezérlőközpontját és a rá gyárilagtelepített, interneten keresztül is frissíthető szoftverét kompletten vásároljuk meg.

Ezek az eszközök gyakorlatilag komplett mini számítógépek, amelyek lényegesen kevesebbet fogyasztanak, mint akár csak egy laptop, és erősebb/gyengébb processzort használak, adott mennyiségű RAM-mal. Mivel itt a hardvert is meg kell vennünk, általában többe kerülnek, mint a számítóégpes szoftverrek, amit ez alső lehetőségként említettünk. Viszont egyszerűbb a későbbi karbantartás, bizonyosan nem kell pl. vírusoktól tartanunk – igaz nem is használhatjuk párhuzamosan más feladatra őket, csak az okos otthon vezérlésére. A célhardverek kompatibilitása, teljesítménye, kezelőfelülete és szoftverének bővíthetősége között is nagy különbség van, érdemes ezeket összehasonlítani és a jövő beli igényeinket is átgondolni, nem csak az aktuálisakat. Létezik Z-Wave vezérlőközpont, amely másfajta szabványokkal (pl. Bluetooth, ZigBee, EnOcean) is kompatibilis, azaz elektronikája nem csak Z-Wave-en keresztül tud kommunikálni. Ez mindenképpen előnyös képesség, hiszen így jóval nagyobb azon eszközök száma, amelyeket megvásárolhatunk hozzá, így bizonyos feladatokra olcsóbb megoldást is használhatunk, illetve több lehetőségünk van egy-egy automatizálási feladat megoldására.

Bizonyos vezérlőközpontok szoftverje különböző úgynevezett plugineken keresztül bővíthető, újabb és újabb eszközökkel biztostható így a kompatibilitás. De esetleg bizonyos pluginek fizetősek, nem minden ingyenes, illetve nem is a központ gyártója készíti ezeket, így több cégtől is függ már a hibátlan működés. A központ hardverének teljesítményével általában arányos a maximálisan kezelhető eszközök száma, ezt is érdemes ellenőrizni vásárlás előtt. Ne vegyünk olyan eszközt, ami nem tudja majd az összes tervezett kapcsolót és érzékelőt lekezelni, vagy éppen fordítva: ne adjunk ki feleslegesen pénzt egy olyan „erős” központért, amely képességeit sosem fogjuk tudni kihasználni.

A legtöbb esetben igen, legfeljebb a régi riasztóközpontot nem használjuk majd. Valóban, mi is fontosnak tartjuk, hogy ha már okos otthonunk lesz, mindent programozhatunk és távolról ellenőrizhetünk, vezérelhetünk, akkor a riasztórendszer ne legyen mindettől független, csak külön működő és monitorozható egység.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

Csináld magad vs. bízd szakemberre – az örökös dilemma. Segítünk eldönteni, milyen esetekben tudod valószínűleg magad is megoldani a feladatot, és mikor jobb ha szakemberre bízod a felmérést, tervezést és kivitelezést.
tovább a teljes cikkhez...

A Z-Wave alapú rendszerek felépítéséről, előnyeiről EZEN oldalunkon már írtunk. Most összefoglaljuk, miért és mikor jobb választás a Z-Wave szabvány, mint bármi más alternatív megoldás. Az itt leírtak alapvetően kiállításainkon a legtöbbször feltett látogatói kérdésekre adott válaszaink alapján lettek összegyűjtve, illetve ha eszünkbe jut újabb érv, bővítjük ezt a cikket.
tovább a teljes cikkhez...

Az egyik legnagyobb és vélhetően a leghosszabb távra szóló beruházás az okos rendszerünk központja. A pár tízezer forintos megoldásoktól a több százezer forintos változatokig széles a kínálat. A Távvezérlés.hu-n elsősorban olyan típusokkal foglalkozunk, amelyeket mi jónak tartunk (mivel mi magunk is próbáltuk vagy most is használjuk), illetve emelett könnyen beszerezhetőek beszállítóinknál, jó a gyártói támogatásuk.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

.